Hipertiroidia

Ce este hipertiroidia?

Hipertiroidia se caracterizeaza prin scadere in greutate, accelerarea pulsului, tulburari neuropsihice (insomnie, nervozitate, iri-tabilitate crescuta si tremuraturi ale membrelor). Hipertiroidianul este slab la fata si transpira exagerat. Ochii ii sunt stralucitori si umezi, uneori avind o tendinta aproape permanenta la lacrimare.

Clipitul rar, uneori un tremur usor, dar vizibil al pleoapelor vin sa completeze expresia de neliniste a privirii hipertiroidianului. Fata hipertiroidianului este o oglinda expresiva a bolii sale, completata deseori, in mod sugestiv, de existenta gusii. Prin gusa se intelege orice marire de volum a glandei tiroide. Nu orice gusa se dezvolta insa paralel cu intensificarea functiei tiroidiene, adica cu o crestere a productiei de hormoni tiroidieni.

Exista gusa fara hipertiroidism, situatia inversa fiind de asemenea posibila. Trebuie amintit ca gusa poate exista inaintea hipertiroidismului, imprejurare frecventa in regiunile endemice. Atat alterarea starii generale prin oboseala, insomnie si slabire, cat si tulburarile neuro-psihice caracterizate printr-o accentuata instabilitate duc la o evidenta scadere a capacitatii de munca fizica sau intelectuala a bolnavilor, in stadii mai avansate ale bolii apar tulburari ale unor organe interne, greu de tratat, care persista si dupa anularea hiperproductiei de hormoni tiroidieni.