Arteriopatia obliteranta

Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare este o manifestare a aterosclerozei sistemice. Aceasta afectiune are o prevalenta de aproximativ 12%, afectand in mod egal ambele sexe. Diagnosticul precoce, tratamentul si supravegherea medicala atenta a bolnavilor suferinzi are ca scop evitarea si/sau intarzierea aparitiei complicatiilor ischemice (ulcere, gangrene), care deseori impun recurgerea la amputarea unor segmente ale membrelor inferioare.

Ce se intampla?

– Irigarea piciorului cu sange este realizata prin artere mari principale

– Aceste artere se pot infunda mai repede sau mai incet din mai multe motive.

– In cazul in care arterele se infunda incetul cu incetul se dezvolta artere mai mici, care suplinesc circulatia insuficienta care iriga piciorul.

– In aceste cazuri , arterele mici care asigura circulatia sangelui prin picior formeaza circulatia colaterala.

Ce simte bolnavul:

– In stadii nu prea avansate apare durere la picior produsa de efort: la o anumita distanta de mers (un anumit efort) apare o durere in picior ca o crampa. Pacientul este obligat sa stea putin si sa se odihneasca ca sa-i treaca crampa. Dupa ce a trecut durerea (crampa) poate merge iarasi fara durere, dar cam dupa acelasi efort care a declansat durerea, apare o noua durere. Aceasta durere se numeste CLAUDICATIE INTERMITENTA.

Sediul durerii este diferit in functie de locul unde este infundat vasul principal.

Alteori bonavul se plange de:

-senzatie de arsura

-picioare reci

-oboseala, care poate aparea dupa efort sau este continua.

Cu cat arterele sunt mai infundate cu atat durerea este mai frecventa si ajunge sa fie permanenta. In aceste cazuri durerea este ameliorata prin atarnarea picioarelor pe marginea patului. – Datorita faptului ca picioarele nu primesc destul sange, muschii nu se hranesc destul si: nu pot face suficient efort, apare scaderea masei musculare, picioarele sunt palide si reci; pielea devine lucioasa si parul de pe picior este mai redus; unghiile incetul cu incetul devin deformate si cresc mai greu si pot aparea ciuperciile la unghii ONICOMICOZE.

In stadiul final degetele sufera asa de mult incat apare NECROZA (moartea unor mici portiuni ale degetelor). Este important sa spui medicului de aceaste dureri de picioare, deoarece cauza care a determinat “infundarea” arterelor de la picioare foarte probabil persista si infunda (daca nu s-au infundat deja) si alte vase (din inima, creier).