Spondiloza si Artroza

Ce intelegem prin reumatisme degenerative? Ce este artroza? Ce intelegem prin spondiloza?

Reumatismele degenerative pot apare dupa decada a 4-a a vietii si sunt consecinta uzurii cartilajelor articulare sau a discurilor intervertebrale, cauzate de alterari biochimice consecutive nerespectarii fiziologiei si mecanicii normale a aparatului locomotor.

Prin artroza intelegem forma de reumatism degenerativ care se localizeaza la nivelul articulatiilor membrelor inferioare sau superioare.

Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite, ciocuri de papagal) la nivelul corpilor vertebrali. Alterarile biochimice ale cartilajelor articulare si discurilor intervertebrale nu se datoresc exclusiv imbatranirii tesuturilor. In marea majoritate a cazurilor apar in urma tulburarii in mecanica articulara declansata de obezitate, scaderi ale tonusului muschilor scheletali sau pozitii vicioase in timpul muncii.

Artroza si spondiloza reprezinta stadii diferite de uzura ale aparatului locomotor, dupa neintretinerea indelungata a functionalitatii normale ale articulatiilor. Aparitia acestor forme de reumatism degenerativ se face insidios si reprezinta cumularea maxima a erorilor de functionare articulara, care se repercuteaza asupra cartilajelor si discurilor articulare, care isi pierd elasticitatea si devin friabile.

Nutritia cartilajului articular, asemuit cu un burete se face sub influenta jocului presiune-decompresiune exercitat pe aceasta cu ocazia miscarilor. Pozitiile vicioase creeaza zone persistente depresive pe suprafata articulara, unde nu mai poate patrunde lichidul sinovial, cu rol nutritiv si lubrefiant. Cartilajul din aceasta zona isi pierde cu timpul elasicitatea si devine friabil. La marginea acestor zone se produc reactii periostale, care se vad la examenul radiografic sub forma de mici excrescente denumite osteofite.

Osteofitele nu reprezinta leziunea de baza in artroza si spondiloza, ele sunt reactii secundare in urma degenerarii cartilajului articular sau a discului intervertebral. Suferinta in artroza si spondiloza este provocata de leziunile cartilaginoase si discale si doar in cazuri foarte rare de excrescentele osteofitice. Toata atentia trebuie acordata miscarilor normale articulare pentru indepartarea punctelor de presiune prelungite pe discuri, cartilaje care irita filetele nervoase adiacente acestora si provoaca simptome dureroase.

O data constituite artroza sau spondiloza, preocuparea consta in echilibrarea tonusului muscular si a functiunii normale articulare, care asigura refacerea structurilor moi. Osteofitul este un proces de reparatie osoasa care apare in jurul discurilor sau cartilajelor si nu sta totdeauna la baza suferintei dureroase din artroza si spondiloza.

Spondiloza cervicala

Prin spondiloza cervicala intelegem forma de reumatism degenerativ cu localizarea vertebrala cervicala care apare in urma uzurii discurilor sau articulatiilor intervertebrale. Instaurarea si progresia acestei forme de reumatism degenerativ vertebral se face insidios si este consecinta pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale, care, persistand timp indelungat, duc la suprasolicitarea musculaturii cervicale si la uzura progresiva a discurilor intervertebrale.