Osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Numele bolii provine din latina si înseamna “os poros“. Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Osteoporoza este supranumita si “hotul tacut” pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea, indiferent de vârsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc, va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cât mai devreme.

Detectia precoce

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e în regula cu oasele lor decât când ceva se rupe. Osteoporoza îsi anunta prezenta în cele din urma prin scaderea în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

Alimentatia – Aportul de calciu

Acesta este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu, dar acesta se absoarbe în cantitate redusa. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis. Daca dieta este saraca în calciu, se poate folosi un supliment.